Budynek mieszkalny
ul. Grabiszyńska / ul. Inżynierska / al. Pracy, Wrocław



Projektowany budynek mieszkalny miał z jednej strony odpowiadać oczekiwaniom klientów, a z drugiej zachować ciągłość przestrzenną z sąsiadującą architekturą – zwłaszcza osiedla Grabiszyn, autorstwa Paula Heima i Alberta Kemptera. Jednocześnie miał być obiektem na tyle wyrazistym, by przyszli lokatorzy nie byli skazani na anonimowość zamieszkania.

Stojący nieopodal, ażurowy, ceglany mur stał się dla nas bezpośrednią inspiracją do kształtowania struktury nowej zabudowy. Cegły (myślowo) przeskalowaliśmy do rozmiarów jednego mieszkania, a ich wzajemne rozsunięcia stały się loggiami. Fasada utworzona została przez ceramiczna elementy w dwóch kolorach zmieniające się w dyskretny sposób od narożnika do narożnika.

Nadaliśmy budynkowi znaną i dobrze funkcjonującą formę kwartału z podziałem przestrzeni na: publiczną (zewnętrzną), prywatną (mieszkania) i półpubliczną (dziedziniec).
Ten ostatni potraktowaliśmy specjalnie: jest „ogrodową” interpretacją jednego z „Powidoków” Władysława Strzemińskiego.